Zoals bekend is onze zorgcoöperatie erg betrokken bij de opvang van de Oekraïense vluchtelingen op de Mariahoeve. We willen daarom graag stilstaan bij een belangrijke spil in het net, die belast is met de dagelijkse opvang van deze vluchtelingen. Dat is Anouk Verbeek.
Hieronder staat de tekst van het interview dat onze secretaris Linda hierom met haar heeft gevoerd.
Hoe lang werk je al voor Cordaad en wat trok je aan bij deze organisatie?
Sinds dec 2022 werk ik bij Cordaad. Ik was op zoek naar werk met jongeren en er was bij Cordaad een vacature. Dat leek me een fijne werkomgeving bij een sociaal bedrijf.
Ik vervulde daar eerst een veelheid aan functies maar ik wilde liever een vaste functie en toen kwam deze baan in de opvang van Oekraïense vluchtelingen voorbij.
Welke vooropleiding heb je?
Ik heb sociologie gestudeerd in Tilburg en daarna een thuisstudie social work gevolgd.
Wat vind je leuk aan deze functie?
Het contact met mensen, de mensen vooruit helpen, ze komen met veel vragen. De basis goed regelen voor ze. De band die je met de mensen opbouwt geeft me energie. De mensen komen ook met persoonlijke dingen, ze vertrouwen me en dat vind ik mooi.
Hoeveel mensen wonen er nu op de Mariahoeve?
Er wonen nu 84 mensen, 16 kinderen van 6 tot 12 jaar en in totaal 29 personen onder de 18 jaar.
15 tot 20% van de mensen spreekt Engels.
Wat zijn dingen waar je tegenaan loopt?
Regelmatig de taal, soms is er een tolk nodig. Sommige mensen spreken Engels. Uitdagingen zijn voor mij als mensen meer gecompliceerde vragen hebben zoals medische problematiek (bijv. dementie). Elke donderdagochtend komt er een tolk op de Mariahoeve. Zo proberen we dit goed op te lossen en medische vragen goed te vertalen en door te geven aan de arts. Hulp van vrijwilligers uit het dorp is positief hierbij.
Wat zijn de positieve kanten van de Mariahoeve?
De mensen kunnen snel ‘landen’ omdat het zo’n rustige omgeving is.
Wat zijn de negatieve kanten?
Laagvliegende helikopters, mensen schrikken daar van. De afstand, het ligt best afgelegen en toen er nog geen fietsen waren was dat lastig.
Hoe ervaren de Oekraïners het hier?
Goed. Vervoer is wel een ding. Er zijn al veel fietsen geleverd, daar zijn ze dankbaar voor. Er is een schema gemaakt voor eerlijke verdeling van spullen, omdat die soms zomaar gebracht worden en dan duikt iedereen erop. Het is belangrijk dat mensen die spullen willen brengen dit doen tijdens kantooruren en na telefonisch contact (06-57486744).
Heel leuk om te melden is dat DOSL een grote hoeveelheid ballen afgegeven heeft.
Hoe ervaren ze de hulp vanuit de gemeenschap?
Positief. Er is hulp van 4 vrijwilligers een aantal keren per week, dat is heel fijn.
Hoe groot is de behoefte aan taallessen?
Groot. Ik heb contact met Valkenswaard voor tips over geschikte lesboeken. Er is behoefte aan hulp met de Nederlandse taal, er zijn vrijwilligers nodig voor taallessen. Enkelen hebben zich hiervoor al aangemeld en ik ga mensen hierover benaderen.
Wat kan Leende nog meer doen om de Mariahoeve te steunen en hoe kunnen we de mensen meer bij het dorp betrekken?
Er is al veel gedaan. In het begin is het moeilijk te integreren in het dorp, de mensen zijn dan bezig alles op orde te krijgen (leefgeld, bankrekening, bsn nummer, werk). Later worden ze dan meer benieuwd naar wat er te doen is in de omgeving. Het zijn bescheiden en teruggetrokken mensen, ze moeten er echt bij gehaald worden, dus het initiatief zal van Leende moeten komen. Als de mensen eraan toe zijn zullen ze meer openstaan om deel te nemen aan sport etc. Of om bijvoorbeeld naar de markt in Valkenswaard te gaan. Ik ga een lijst met activiteiten ophangen en dan kunnen mensen zelf kiezen.
De Mariahoeve is echt een community waar mensen elkaar steunen en helpen. Ik ga elke ochtend met plezier naar mijn werk.